fbpx
Doowins blogg

Energieffektivisera ditt hus med energiglas

När det är dags att byta fönster finns det många olika att välja mellan. I nya moderna fönster är det standard att minst ett glas i fönstret är ett energiglas. Energiglas har ett lågt U-värde, vilket innebär att fönstret är bra isolerat och bidrar med en stabil värmereglering och bättre inomhusklimat!

Vad är energiglas?

Ett energiglas är en särskild typ av fönsterglas som ser till att värmen stannar inomhus och inte försvinner ut igen. Eftersom att en sida av glaset försetts med en tunn, genomskinlig metallisk beläggning som gör att kortvågig solvärme strålar in som vanligt men den långvågiga rumsvärmen hindras från att stråla ut. Metallskiktet reflekterar dessa strålar så att värmen stannar inomhus. Du kanske har hört talas om U-värde? U-värde är ett mått på hur väl ett fönster isolerar. Energiglas har ett U-värde mellan 0.9 – 1.2, medan äldre glas har ett U-värde på omkring 1.8 – 2.9 beroende på glas och om det är 2- eller 3-lager.

Fördelar och nackdelar med energiglas

Fördelar och nackdelar med energiglas

Fördelarna med energiglas är många, men precis som med allt annat bra tillkommer även några nackdelar.

Nedan går vi igenom både för- och nackdelar med energiglas!

Fördelar

  • Jämn temperatur inomhus: Med energiglas får du bättre inomhusklimat i form av en jämnare temperatur. Med egenskaper att hålla värmen inomhus får du bättre värmereglering i hemmet och motverkar kallras.
  • Ljudisolering: En sak som förbättrar inomhusklimatet är att ljudisoleringen är bättre med energiglas och gör att ljud och buller utifrån minskar.
  • Minskad energiförbrukning och uppvärmningskostnad: Eftersom energiglas håller värmen bättre än gamla glas krävs mindre uppvärmning i hemmet. Mindre uppvärmning bidrar även till minskad energiförbrukning och minskade energikostnader.
  • Miljövänligt alternativ: Energiglas bidrar till minskad energiförbrukning, vilket i sin tur bidrar till en mer hållbar miljö.

Nackdelar

  • Dyrare alternativ: Energiglas är ett något dyrare alternativ, däremot sparar du in det på den minskade energiförbrukningen.
  • Täthet: Täta energifönster kan bli för täta, tänk på ventilation och ventiler för att få rätt tryckförhållanden i hus med självdrag.

Energiglas eller energifönster?

Energiglas eller energifönster?

Det är skillnad på energiglas och energifönster, båda är till för att förbättra energieffektiviteten i hemmet, men det är två olika saker. Som du kan höra på namnen är energiglas ett glas, en del av ett fönster. Energifönster är ett helt fönster med olika lager av glas med olika funktioner för att höja energieffektiviteten ännu mer. Du kan alltså göra ditt hem mer energieffektivt genom att behålla dina gamla fönster och addera ett lager av energiglas. Detta är fördelaktigt om du vill behålla husets karaktär och charm som gamla fönster ofta bidrar med.

Du kan även välja att byta ut dina fönster mot energifönster. Detta förändrar ofta husets karaktär och innebär ett större arbete och kan ibland kräva bygglov, beroende på kommunens detaljplan för ditt område. Oavsett vilken lösning som passar dig och ditt hem bäst, kommer det att bidra till minskad värmeförlust, energieffektivisering, lägre energikostnader och bättre inomhusklimat. Minskad energiförbrukning är i sin tur även mer miljövänligt.

Sammanfattning

Energiglas hjälper dig att hålla en jämnare temperatur inomhus och bidrar i sin tur med bättre inomhusklimat och lägre uppvärmningskostnader! Du kan välja att sätta in ett energiglas i dina befintliga fönster eller byta ut dina nuvarande fönster mot energifönster. Oavsett vilket alternativ som passar dig bäst hjälper Doowin dig genom hela processen!

Boka ett kostnadsfritt hembesök redan idag! Eller kontakta oss om du har några frågor eller funderingar.

Reco