fbpx
Doowins Blogg

Kallras: Vad är det och hur undviker man det?

När sommaren går mot sitt slut och den kallare årstiden börjar smyga sig på kan det kännas kallt och dragigt på golvet. Man börjar känna sig frusen och skruvar upp värmen i hemmet för att slippa frysa, vilket i sin tur gör att det går åt mer energi till uppvärmning och kostnaderna stiger. Inomhusklimatet är viktigt för att vi ska känna oss bekväma i våra hem. Undvik kallras och drag med energiglas!

Vad är kallras?

Kallras kallas det när fönstren kyls ner av den kalla luften utomhus och luften i ditt hem kyls i sin tur ner av de kalla fönstren. Kall luft är tyngre än varm luft och därför stiger den varma luften och den kalla luften sjunker ner och lägger sig som ett täcke över golvet. Det är ingen slump att element brukar sitta under fönster, det är för att försöka minska kallraset som uppstår under de kallare årstiderna. Gamla fönster är sämre isolerade och därför krävs det inte så låga temperaturer för att det ska uppstå kallras.

Därför får du kallras i hemmet

Får du kallras i hemmet? Då kan det bero på gamla fönster som släpper in kyla och isolerar dåligt. Det kan även bero på att tätningslisterna har torkat ut eller gått sönder och därför isolerar dåligt, eller så saknar fönstren tätningslist. En annan orsak kan vara fönsterventiler som inte är optimerade för ditt hem. Det finns många olika anledningar och därför även flera olika lösningar på problemet!

Undersök dina fönster

Undersök dina fönster

Om du upplever ett kallt drag kan du enkelt kontrollera om dina fönster är täta eller inte. Det gör du genom att klämma fast ett papper eller kvitto i fönstret, om du enkelt kan dra bort pappret när fönstret är stängt så är fönstret inte tätt. Detta kan, som tidigare nämnt, bero på att fönstret saknar tätningslist eller att tätningslisten torkat ut och gått sönder. Du kan även testa samma sak på dörrar, om det är dörrar som ska ha tätningslist.

Om tätningen fungerar som den ska och pappret är svårt att dra bort när fönstret är stängt kan kallraset bero på gamla fönster eller fönsterventiler. U-värdet på dina fönster avslöjar hur bra eller dålig isolering de ger. Ett fönster med högt U-värde isolerar sämre än ett fönster med lågt U-värde. För att ta reda på om dina fönster är dåligt isolerade kan du också be en expert ta en titt på dem. Vi på Doowin erbjuder ett kostnadsfritt hembesök med kontrollmätning för dig som funderar på ett fönsterbyte!

Så blir du av med kallras

Kallras kan bero på olika saker, och därför kan det behövas olika åtgärder för att bli av med kallras. Det kan ibland räcka att byta ut gamla tätningslister för att fönstren ska isolera bättre. Har du däremot gamla fönster kan fönsterbyte vara enda lösningen. Med nya fönster får du bättre värmereglering i ditt hem, glaset släpper inte ut värme och släpper inte in kyla på samma sätt som gamla fönster gör.

Energimärkta fönster

Energimärkta fönster

Energifönster har lågt U-värde, vilket innebär att de har bättre isoleringsförmåga. Energifönster ger ditt hem bättre värmereglering genom att hålla den varma luften inne och den kalla luften ute på vintern, och tvärtom på sommaren studsar värmen från solen tillbaka ut för att hålla ditt hem svalare. Med energifönster krävs mindre uppvärmning i hemmet och därför minskar även dina energikostnader!

Dags att byta fönster?

Har du kontrollerat att alla tätningslister fungerar som de ska men upplever ändå kallras? Då kan du vara ganska säker på att det är dåligt isolerade fönster som är problemet. Hus som byggdes innan 90-talet eller fönster som inte bytts sedan 90-talet har ofta högt U-värde. Innan 70-talet var det vanligaste med kopplade sidohängda tvåglasfönster, vilka har ett U-värde på ca 2,9 – 4. Mellan 70-90 talet kom något som kallas kopplad båge med 2-glas-isolerruta samt enkelbåge med treglas isolerruta för sidohängda- och vridfönster, med ett U-värde på ca 1,5 – 1,9. Det var inte förrän efter 90-talet som fönster där ett av glasen var energiglas blev vanligt, energiglas har ett U-värde på ca 0,9 – 1,2. Nya moderna fönster gör stor skillnad för inomhusklimatet i ditt hem!

Sammanfattning

Upplever du kallras i hemmet? Då kan det bero på olika anledningar, bland annat gamla fönster, dålig tätningslist eller fönsterventiler som inte är optimerade för ditt hem. Oavsett vad kallraset beror på så finns det en lösning. Du kan enkelt testa om ditt kallras beror på dåliga tätningslister. Om du är osäker på vad ditt kallras beror på eller om du vet att det beror på gamla fönster så tveka inte att höra av dig till oss på Doowin.

Boka ett kostnadsfritt hembesök redan idag!

Reco