fbpx
Doowins Blogg

Varför bildas kondens på fönster och hur blir man av med det?

Kondens och imma på fönster kan dyka upp av flera orsaker och kan uppstå året om. Ibland kan man kanske bli lite orolig när man ser kondens på sina fönster och börja fundera på om något är fel. Det är inte helt ovanligt med kondens på fönster och det kan innebära att något är fel på fönstren men det kan också vara helt normalt. Läs vidare och ta reda på varför kondens uppstår på insidan och utsidan av fönster samt även mellan glasen. Vi tipsar även om hur du kan bli av med kondensen!

Varför uppstår kondens på fönster?

Det är fördelaktigt att ta reda på varför det blir kondens eller imma på dina fönster innan du kan göra något för att få bort det. Vanligtvis uppstår kondens när den varma luften möter en kallare yta, då kondenseras luften till små droppar. Kondens kan vara ett tecken på att något är fel med fönstret, men så är inte alltid fallet. Om du behöver oroa dig eller inte beror på om den är kondens inuti, på utsidan eller på insidan av fönstret. Nedan går vi igenom varför kondens uppstår på de olika ytorna och vad du kan göra åt det.

Varför uppstår kondens på fönster?

Kondens på utsidan av fönstret

Kondens på utsidan av moderna fönster är inte ovanligt under tidig morgon på höst och vår. Anledningen till att kondens uppstår under dessa tider är att den fuktiga luften är varmare än fönsterglaset. Luften ändrar nämligen temperatur snabbare än vad fönsterglaset gör. Glaset kyls ner under natten och är fortfarande svalt på morgonen när temperaturen i utomhusluften börjar stiga. Kondensen försvinner sedan allt eftersom solen värmer upp glaset under dagen.

Det kanske känns lite trist att titta genom ett immigt fönster på morgonen, men det är faktiskt något positivt. Detta innebär att fönstret isolerar värmen i ditt hus effektivt. Om fönstrets yttre glas hade varit varmt hade det inneburit att värme från huset sipprar ut genom glasen. Det är med andra ord ofarligt med kondens på utsidan av fönstret. Det visar snarare att du har investerat i välisolerat fönster med lågt U-värde. Dagens fönster är dessutom tillverkade för att stå emot väta och fukt och därmed är det ofarligt med fukt på utsidan.

Kondens på insidan av fönstret

Får du imma på insidan av dina fönster så är det däremot inte så bra. Även här beror kondensen på att varm fuktig luft kondenseras mot en kall glasruta inomhus. Det ska inte samlas fukt på insidan av fönstret, så om du upplever att du har kondens inomhus bör du göra något åt det. Läs vidare för att ta del av tips på hur du blir av med kondens inomhus.

Kondens mellan glasen på ett 2- eller 3-glasfönster

Kondens mellan glasen på ett modernt 2- eller 3-glasfönster innebär nästan alltid att glasrutan eller tätningen är punkterad eller trasig. Det ska nämligen inte kunna komma in någon fukt mellan glasen i moderna fönster. Om du däremot har äldre fönster som inte har gasfyllda isolerrutor kan det uppstå kondens mellan glasen även om det inte är trasigt. Det beror på att karmen eller bågen i ditt äldre fönster inte är tätt och släpper då in fukt från sidan.

Så slipper du kondens och imma på fönstret

Så slipper du kondens och imma på fönstret

Kondens på utsidan

Kondens och imma är, som tidigare nämnt, inte farligt på utsidan av fönstret. Men om du vill bli av med det finns det några knep du kan ta till.

 • Att tvätta fönstren kan hjälpa till att minska kondensen eftersom ett smutsigt glas gör att kondensen enklare får fäste.
 • Sätt upp en markis som fälls ner under natten för att glaset ska tappa mindre värme och kylas ner långsammare av den kalla nattluften.
 • Miljön runt fönstret påverkar kondensen, exempelvis kan buskar och träd göra att fönstret blir mindre känsligt för temperaturskiftningar genom att avskärma uteluften.
 • Genom att montera fönstret inskjutet i fasaden skyddas glaset mer mot uteluften och temperaturförändringar.
 • Idag finns det kondensminskande glas som är behandlade för att minimera kondens och imma. Detta kan vara bra att tänka på om du ska byta fönster framöver.

Kondens på insidan

Om ditt hus är nybyggt kan kondensen på insidan av glasen bero på att det fortfarande finns kvar fukt i väggarna, och då försvinner det snart av sig själv. Bor du däremot i ett äldre hus kan kondensen bero på annat och du kan ta till åtgärder för att bli av med det.

 • Om du har gardiner så kan dessa hämma luftflödet framför fönstret och då kan kondens bildas. Dra undan gardinerna från fönstret och se om det blir någon förbättring.
 • Det kan även hjälpa att flytta på fönsterbrädan. Mellan fönstret och fönsterbrädan ska det finnas ett mellanrum för att värmen från elementen ska kunna hjälpa till att värma glasruta. Förutsatt att du har element under fönstret.
 • Många växter bidrar till högre luftfuktighet, vilket i sin tur kan orsaka kondens. Minska på växterna eller flytta på växterna och se om det hjälper.
 • Använd fläkten i köket, badrummet eller tvättstugan, om du har sådana fläktar. Genom att använda dessa kan du öka luftcirkulationen och minska luftfuktigheten i hemmet.
 • Genom att vädra ofta och ha en väl fungerande ventilation kan du minska kondensen på insidan av fönstret.
 • Om inget av ovanstående fungerar kan det vara dags att byta fönster. Har du fönster med dålig isoleringsförmåga och högt U-värde är det vanligt att kondens bildas. Fönstren släpper då ut mycket värme och energi från huset och kan inte stänga ute kylan lika bra. Detta resulterar i att den inre glasrutan blir kallare än luften inomhus och då bildas kondens. Om du har äldre fönster är detta mest troligen orsaken till kondensen.

Kondens mellan glasen

Har du moderna glas och ser kondens inuti ditt fönster behöver du byta glaskassett, vilket du enklast gör med hjälp av en glasmästare. Har det däremot gått så långt att trädelen i fönstret kan ha blivit skadat av fukten bör du byta hela fönstret.

Har du istället äldre fönster och har kondens mellan glasen så kan du istället täta fönstren. Däremot kan det vara en bra idé att byta till moderna och mer energieffektiva fönster istället.

Sammanfattning

Kondens på fönster beror på olika saker, men det finns lösningar oavsett om du har kondens på insidan, utsidan eller mellan glasen. I vissa fall går det att ta till mindre åtgärder för att bli av med kondensen, men i andra fall kan det vara bäst att byta ut fönstren till nyare fönster med moderna funktioner och bättre isolering.

Behöver du hjälp att byta fönster? Boka ditt kostnadsfria hembesök redan idag!

Reco