fbpx
Doowins Blogg

Vridfönster eller sidohängda fönster: Bra att veta inför fönsterbytet

Passar det bäst med sidohängda fönster eller vridfönster? Här går vi igenom allt du behöver veta inför fönsterbytet!

Underhåll, isoleringsförmåga och utseende är bara några av de saker du behöver tänka på när du ska välja nya fönster. Utöver det är det även viktigt att tänka på hållbarhet, pris och funktion. Funktion innefattar hur fönstret öppnas, inåt eller utåt, samt hur det är hängt. Är dina fönster svåra att nå utifrån kan det vara fördelaktigt med vridfönster eftersom det blir betydligt enklare att rengöra. Många föredrar även de klassiska sidohängda fönstren som passar bäst till äldre hus och fastigheter som vill bevara den traditionella funktionen och utseendet.

Oavsett val av modell är det alltid viktigt att välja fönster som passar husets arkitektur och uppfyller dina önskemål gällande funktion och säkerhet. Utbudet av fönster är stort och förutom val av material, utseende, egenskaper är det även viktigt att fundera kring vilka funktioner du vill att dina fönster ska ha.

Vridfönster

Vridfönster

Ett populärt val av fönster är vridfönstret som ger en rad fördelar i jämförelse med traditionella sidohängda fönster. Bland annat möjligheten att putsa både utsidan och insidan av fönstret på ett enkelt och smidigt sätt genom att stå på insidan och vända runt fönstret.

Enkla att öppna och stänga
Vridfönster har ett speciellt vridbeslag som gör det möjligt att vända fönstret när det öppnas. Denna typ av fönster är praktiska och öppnas alltid utåt. Vridfönster från vår leverantör Elitfönster har två vädringslägen. Det första vädringsläget är låsbart och praktiskt om man vill vädra men samtidigt låsa fönstret.

Som en extra säkerhetsåtgärd finns en säkerhetsspärr som begränsar hur mycket fönstret kan öppnas och gör fönstret svårare att öppna helt, till exempel om det finns några nyfikna barn i farten. För att öppna fönstret helt släpper du enkelt på vädringsspärren och trycker fönstret utåt.

Lätt att putsa både på insidan och utsidan
Vridfönster kan vridas 180 grader, vilket gör dem enkla och smidiga att rengöra inifrån. Du kan dessutom öppna fönstret utan att behöva flytta undan prydnader och krukväxter från fönsterbrädan. Med denna typ av fönster behöver du inte stå på stegar utifrån eller kalla in hjälp för att klara av fönsterputsandet, utan du kan enkelt putsa alla fönster säkert från insidan. Detta är särskilt smidigt när det kommer till villor och fastigheter med övervåningar eller fönster som är svåråtkomliga utifrån av andra anledningar.

Konstruktion med förhöjd inbrottssäkerhet
Vridfönster har en säker konstruktion för att stå emot inbrottsförsök och räknas som ett av marknadens mest inbrottssäkra fönster. Utöver detta gör konstruktionen även att fönstret är bättre balanserat med tyngden fördelad över hela karmen, och därför upplever många att vridfönster är enklare att hantera än sidohängda fönster. Ett vridfönster håller dessutom i många många år framöver utan att du behöver oroa dig för större efterjusteringar.

Precis som andra fönster går även vridfönster att anpassa och skräddarsy efter husets stil, arkitektur och känsla. Du kan välja vridfönster med eller utan spröjs, helt i trä eller med utsida i aluminium etcetera. Ett vridfönster har alltså en stor bredd av val för att matcha just din fastighet. Oavsett om det är en modern villa eller en mer klassisk sekelskiftesvilla så kan du anpassa och skräddarsy vridfönstret för att matcha karaktären på fastigheten på allra bästa sätt.

Sidohängda fönster

Sidohängda fönster

Sidohängda fönster är vanligt förekommande i Sverige och har alltid varit en populär modell för hus i äldre stil. Sidohängda fönster väljs oftast där man vill bevara den klassiska och traditionella stilen på ett hus, men de finns även i mer moderna modeller i de fall det önskas.

Sidohängda fönster är en klassisk modell som återfinns i många svenska villor. När du väljer ett sidohängt fönster behåller du det traditionella utseendet och dessutom utgör det en bra utrymningsväg jämfört med vridfönster. Sidohängda fönster är enkla att öppna för vädring men kan vara svårare att putsa, speciellt på övervåningar av villor. Detta beror på att du inte kan putsa både insidan och utsidan av fönstret inifrån, utan behöver putsa utsidan av fönstret utifrån.

Sammanfattning

Det finns mycket att tänka på när du ska välja nya fönster, bland annat underhåll, isoleringsförmåga, utseende, hållbarhet, funktion och pris. Sidohängda fönster är en klassisk och traditionell modell som ofta används i äldre villor. Vridfönster är en mer modern lösning som underlättar fönsterputsning och anses vara de mest inbrottssäkra fönstren. När du ska välja nya fönster kan det därför vara bra att fundera kring vilken stil som passar ditt hem samt vilka funktioner du tycker är viktiga. Utbudet av fönster är enormt och du kan välja mellan olika material, utseende, egenskaper och funktioner.

Våra fönsterrådgivare på Doowin är erfarna och duktiga på att hjälpa dig som kund till att göra rätt val och hitta rätt lösning för just din villa och fastighet. Är du intresserad? Boka då ett kostnadsfritt hembesök så hjälper vi dig!

Reco