fbpx
Doowins blogg

2-glas eller 3-glas: Vilket ska man välja?

Valet mellan 2-glas eller 3-glas kanske inte känns helt självklart. Vilket glas du ska välja beror på vilket hus eller byggnad du ska köpa fönster till. I denna blogg ska vi gå igenom skillnaderna mellan 2-glas och 3-glas och även förklara de olika funktionerna med dessa glas.

Skillnader mellan 2-glas och 3-glas

Skillnaden mellan 2-glas och 3-glas är antalet glas som sitter i isolerrutan. I ett 2-glasfönster finns två glas med en luftspalt emellan, och i ett 3-glasfönster finns tre glas och därmed två luftspalter. Luftspalterna påverkar fönstrets isoleringsförmåga och ljudreducerande förmåga. Ett modernt 2-glasfönster med isolerglas har betydligt bättre isoleringsförmåga än äldre kopplade 2-glasfönster. Ett modernt 3-glasfönster med isolerglas och argongas i en av luftspalterna är däremot betydligt mer energieffektiv än ett modernt 2-glasfönster. Båda fönstertyperna har olika fördelar och passar till olika ändamål. Här nedan ska vi gå igenom hur energieffektiva de olika slags fönstrena är, samt även vilken funktion de har och olika fördelar med de två alternativen.

2-glasfönster

2-glas fönster

Energieffektivitet

Hur bra ett fönster är på att hålla värmen, alltså hur energieffektivt det är, mäts i U-värde. Ett fönster med lägre U-värde är mer energieffektivt. Det är en stor skillnad på U-värdet på äldre och nyare 2-glasfönster, där äldre fönster ofta har ett U-värde på omkring 2,4 – 3 och nyare 2-glasfönster ett värde på ungefär 1,5. Denna skillnad beror på att äldre 2-glas är kopplade fönster och moderna 2-glas består av isolerglas. I 2-glasfönster finns det två glasskivor och mellan dessa finns en isolerande luftspalt.

Funktion

Dåligt isolerade fönster släpper ut omkring en tredjedel av värmen i huset, och därför är det viktigt att välja energieffektiva fönster till din bostad. Moderna 2-glasfönster är betydligt mer energieffektiva än sina föregångare, men trots det lever de inte upp till rekommendationerna för året runt-bostäder. Enligt Boverket ska fönster för dessa typer av boende inte ha ett U-värde högre än 1,2. Moderna 2-glasfönster är däremot ett högkvalitativt och vackert val till exempelvis sommarhus, förråd eller garage, där inte samma krav ställs på energieffektiva fönster. 2-glasfönster är därmed ett praktiskt och ekonomiskt val för dessa typer av boenden eller utrymmen.

Fördelar

Fördelarna med 2-glasfönster är att de släpper in mer ljus och är perfekta för sommarstugor, kolonilotter och förråd. De väger även mindre än 3-glasfönster vilket underlättar vid montering, samt är det ett billigare alternativ med mindre miljöpåverkan i produktionen.

3-glasfönster

3-glasfönster

Energieffektivitet

En modern 3-glas isolerruta har tre tätt sammanfogade glasrutor och mellan dessa finns metallister och spalter som ger isolering och hög energieffektivitet. Isolerrutan är försluten så att inget kan komma in eller ut ur spalterna, vilket också innebär att du endast behöver putsa fönstrets in- och utsidan. De flesta moderna 3-glasfönstren har dessutom minst ett energiglas med en tunn genomskinlig beläggning som låter solvärmen stråla in men förhindrar att värme smiter ut ur huset. Spalten närmast energiglaset är dessutom vanligtvis fylld med argongas som ökar fönstrets energieffektivitet ytterligare. Dessa typer av fönster ger även god ljudisolering.

Funktion

Fönster med 3-glas har en hög isoleringsförmåga och kan därför användas till året runt-boenden såsom exempelvis hus, lägenhet eller isolerat attefallshus. Moderna 3-glasfönster har ett U-värde på omkring 0,7 – 1,3 och når därför i de flesta fall upp till Boverkets rekommendationer för året runt-boenden.

Fördelar

Fördelen med 3-glasfönster är att de isolerar bättre och släpper ut mindre värme än ett 2-glasfönster, samt att de har bättre ljudreducerande förmåga. Med ett 3-glasfönster får du ett bättre inomhusklimat och lägre uppvärmningskostnader.

Vilket ska man välja?

När det står mellan 2-glas och 3-glasfönster är 3-glasfönster oftast en investering som betalar sig själv med tanke på den stora energibesparingen. Med 3-glasfönster får du bland annat en bättre inomhusmiljö, mindre kallras och bättre ljudreduktion och är därför ett bra val till året runt-boenden. Letar du däremot efter bra fönster till exempelvis ett fritidshus kan du med gott samvete överväga att köpa klassiska 2-glasfönster istället.

Funderar du på att byta fönster eller letar du fönster till en nybyggnation? På Doowin hjälper vi både med fönsterbyten och fönsterinstallation vid nybyggen. Boka ditt kostnadsfria hembesök redan idag!

Reco